FAQ

När man funderar på att byta sina gamla blybatterier mot nya moderna LiFePO4 uppstår det naturligt en del frågor. Nedan har vi samlat svaren på de mest vanliga.

Hittar du inte svar på just din fråga, är du mycket välkommen att kontakta oss.

Måste jag byta generator och laddare?

Nej, i stort set alla generatorer och laddare kan hantera LithiumPro-batterier. Kolla bara så att generator och laddare inte laddar med mer än 14,4V och att underhållsladdningen ligger mellan 13,6V-13,8V.

Måste jag byta hela min elinstallation?

Nej, men kolla så att kabler från generator och laddare är korrekt dimensionerade i förhållande till effekten från dem.

Kan LithiumPro-batterier användas som startbatteri?

Ja, vårt 12V-batteri tillåter en kontinuerlig urladdning på 300A och 350A i 10 sekunder, mer än tillräckligt för att starta en motor under normala omständigheter. Viktigt att du kontrollerar, så att generatorn inte laddar med mer än 14,4V. Har du I dagsläget separat startbatteri och förbruksbatteri, rekommenderar vi att du framöver gör lika dant, och har ett vanligt blybatteri som startbatteri.

Är LithiumPro-batterier vattentäta?

Ja, alla våra batterier är IP64-klassade, men som al annan elektronik ska de inte dränkas, och vatten och el är altid en dårlig kombination.

Kan LithiumPro-batterier monteras på vilket håll som helst?

Ja, våra batterier innehåller ingen syra och den lilla vätska som finns är inkapslat separat i värja cell, så de kan monteras både stående och liggandes.

Är LithiumPro-batterier plug'n'play?

Ja, våra batterier är designade till att ersätta vanliga bly- AGM- eller Gel-batterier. Kolla bara så att generator och laddare inte laddar med mer än 14,4V och att underhållsladdningen ligger mellan 13,6V-13,8V.

Hur länge håller ett LithiumPro-batteri?

Ärligt - vi vet faktisk inte. Ingen har någonsin kört slut på ett LithiumPro-batteri. Men vi kan säga såhär: om du urladdar batteriet helt till 0% och sen ladder fullt till 100% igen värja dag i 10 år, har batteriet minst 80% av sin kapacitet kvar och fortfarande fullt fungerande. Under vanliga omständigheter kör ett förbrukningsbatteri ungefär 100 cykler per år och i det fallet har du fortfarende minst 80% kapacitet kvar efter 30 år.

Hur förvarar jag LithiumPro-batterierna under vintern?

Om dina LithiumPro-batterier inte är i användning under vintern, rekommenderar vi, att du lämnar dem 30%-50% uppladdade och sen kopplar bort al förbrukning. Kan du ta hem batterierna under vintern och förvara dem frostsäkert är det en god idé, men det är inte nödvändigt. Kolla gärna till batterierna då och då under vintern, så att de inte laddar ur helt av misstag.

Tål LithiumPro-batterier att laddas i frost?

Nej, är det minusgrader ska man inte ladda ett LiFePO4-batteri då det kan förstöra den kemiska blandningen i batteriet. Kolla den inbyggde temperaturmätaren.