Varför ska du välja lithium?

Lithium upptäcktes 1817 av den svenska kemisten Johan August Arfwedson. Du kanske kommer ihåg att du såg ”Li” i det periodiska systemet i skolan? Arfwedson kallade det dock först ”litos”, vilket betyder sten på grekiska. Lithium är en mjuk, silvervit alkalimetall och dess höga energitäthet gör det till ett utmärkt val att ge batterierna en extra boost.

Av alla lithiumkombinationer är Lithium Järn Fosfat - eller LiFePO4 - det mest säkra och mest miljövänliga alternativet och ett utmärkt val som strömkälla i båtar, husvagnar och husbilar. De är kemiskt stabila, innehåller inga skadliga kemikalier eller sällsynta jordartsmetaller och kan inte brinna.

Cellerna i ett lithiumbatteri har en nominell spänning på 3,6V och batteriet håller en nästan konstant spänning genom hela urladdningsområdet. Även vid hög belastning har et lithiumbatteri ett begränsat spänningsfall, vilket är skonsamt mot exempelvis bogpropeller, ankarspel, elmotor och liknande utrustning som kræver en stor strömstyrka.
Ett lithiumbatteri klarer en mycket hög laddningshastighet. Tack vara sitt låga inre motstånd kan den tillgängliga ström lagres i batteriet direkt och kun en begränsat mängd energi går förlorat på vägen. Batteriet kräver heller inte underhåll, väger mindre och tar mindre plats.

Den viktigaste komponenten i ett LiFePO4-batteri, förutom lithiumcellerna förstås, är BMS:n - eller Battery Management System. En av BMS:s kritiska funktioner är att balansera cellerna för att säkerställa att batteriet kan fungera som bäst samtidigt som det skyddas genom att observera dess spänning och temperatur för att undvika cellfel. BMS:n skyddar också cellerna vid en oavsiktlig kortslutning eller andra fel på anslutna enheter.

Ett lithium LiFePO4-batteri behöver inte laddas helt för att kunna användas. Allra helst vill ett lithiumbatteri jobba i området 20-80% SOC (State Of Charge) och har inget emot bara att laddas lite då och då, men självklart kan det laddas helt upp och helt ur utan problem. Den kapacitet vi anger på våra batterier är den kapacitet du har tillgänglig.

LiFePO4-batterier har en mycket låg självurladdning, vilket innebär att de kan förvaras i flera månader utan att ladda ur helt eller att det uppstår permanenta skador. De har också en mycket längre livscykel jämfört med konventionella batterier. Med LiFePO4-batterier har du troligen batterier resten av livet.

Hos LithiumPro säljer vi enbart LiFePO4-batterier med nyutvecklade celler av industrikvalitet. Tillsammans med vår nyutvecklade högteknologiska BMS placerar det våra batterier bland de mest avancerade på marknaden idag.